The Village of Chryston - North Lanarkshire - Scotland
Chryston
GROUND FLOOR Ground Floor Plan The   North   Eastern   square   tower   which   is   part   of   the   original building   contains   the   main   door   in   its   South   face.   The   main door   was   for   many   years   the   only   entrance   to   the   House.   This   door   opens   onto   a   tiny   vestibule   from   which   the   stair   twists   up   to   the first   floor;   in   earlier   times   it   appears   this   stair   continued   to   the   2nd   floor   and   the   tower   room.   One   wonders   why   the   stair   was   not   left as it was. The Main Entrance Door sketch of entrance door The    ground    floor    of    the oldest   part   of   the   building is     vaulted     and     contains kitchen   and   a   large   cellar,   now   a   bedroom.   The   rooms   to   the   South   side   of   the   barrelvaulted   corridor   are   large,   and   those   to   the   North side,   which   are   presumably   contemporary   with   the   West   stair,   are   smaller.   In   the   later   part   of   the   building   beyond   the   kitchen   and bedroom   is   an   apartment   which   seems   to   have   been   intended   for   a   kitchen   and   leading   from   this   room,   now   a   store,   are   the   rooms   of the   two   Western   towers   which   at   this   level   have   dome-shaped   ceilings.   Between   the   store   room   which   adjoins   the   West   tower   room and   the   central   room   is   located   a   narrow   passage   which   leads   to   a   window   in   the   South   wall.   This   window   used   to   be   a   door   which opened   direct   on   to   the   terrace.   It   is   believed   that   Mr.   Campbell   had   the   door   blocked   up   and   Mr.   Christie   re-opened   it   as   a   window about   1850   when   the   passage   was   used   as   a   wine   cellar,   the   existing   wine   cellars   under   the   West   wing   being   undesirable   because   of excessive damp. Details of the Kitchen Window The    small    addition    to    the    North    was    executed    in    1909    by    Mr.    Christie    and comprised   a   second   door   and   a   bathroom.   This   addition   is   built   in   rendered brickwork   with   a   shallow   pitched   slate   roof   and   does   not,   by   any   gymnastics   of the   imagination,   merge   into   the   old   building.   Once   again   Nature   has   been   kind   in   providing   heavy   foliaged   trees   at   this   corner   and   the addition does not interrupt the other elevations to the House which are much more frequently seen.
Bedlay Castle Chryston
An Architectural visit to this 17th Century Mansion