The Village of Chryston - North Lanarkshire - Scotland
Chryston
Bedlay Castle Chryston
An Architectural visit to this 17th Century Mansion
FIRST FLOOR First Floor Plan On    the    first    floor    the    space    between    the    East    and    West staircase   towers   is   occupied   as   a   vestibule   lit   by   windows   to the   North   and   with   a   fireplace   in   the   North   wall.   The   rooms   on   this   floor   are   the   full   thickness   of   the   House   minus   the   vestibule.   This vestibule,   the   West   staircase   and   twin   tower   rooms,   were   most   probably   built   by   the   Roberton   family   in   the   17th   Century.   There   is   a trick   tread   and   riser   at   the   corner   of   the   first   flight   of   the   main   stair. There   is   a   difference   of   two   inches   in   height   on   one   riser   and   quite a   few   of   the   treads   are   irregular;   the   latter   may   be   quite   unintentional   but   the   former   was   definitely   a   safety   measure   against unwelcome visitors and, indeed, is quite a common feature of houses of this type in these days. South Elevation The   two   rooms   of   the   original   building   are high   ceilinged   and   are   entertained   by   a   fine view    of    the    meadow    to    the    South.    The windows   in   these   and   adjoining   rooms   had,   until   less   than   a   Century   ago,   small   panes   of   extremely   old   glass   in   wooden   frames. These were   removed   by   Mr.   Christie   and   replaced   by   normal   double-hung   sashes   to   allow   more   light   into   the   public   rooms.   They   may   still   be seen in turret windows and some 2nd floor windows. The   Western   room   and   Northern   turret   suffer,   so   far   as   view   is   concerned,   from   the   close   attention   of   very   high   trees   growing   in   the meadow far below the level of the House. There   is   the   upper   part   of   the   20th   Century   addition   to   the   North,   as   mentioned   under   Ground   Floor   Plan,   which   is   entered   from   the vestibule hall and the plan shows the unhappy attachment to the main building.