The Village of Chryston - North Lanarkshire - Scotland
Chryston
Bedlay Castle Chryston
An Architectural visit to this 17th Century Mansion
SECOND  FLOOR Second Floor Plan and Attic Three   large   rooms   are   found   on   the   2nd   floor   with   the   two small   turret   rooms   opening   off   the   room   to   the   West.   There   is also   a   room   situated   at   the   top   of   the   square   Eastern   tower.   This   room   is   located   at   a   higher   level   than   the   main   2nd   floor   and   is reached by means of a narrow wooden circular stair. North Elevation It   is   possible   to   discover   where   the   main   additions   have   been made   when   one   sees   the   original   thick   walls   which   contain the 2 main apartments at the Western end of the Castle. One   of   the   most   interesting   features   of   this   old   Castle   is   a   secret   room   which   reflects   the   tumultuous   character   of   the   times   in   that such   a   place   of   concealment   should   be   incorporated   in   this   building.   The   Southern   turret   of   the   West   room   on   the   2nd   floor   houses this   secret   room   which   is   located   under   the   floor   and   is   large   enough   to   accommodate   9   -   10   people   if   necessary,   being   about   3   feet in   height.   It   is   entered   by   a   trap   door   which   is   found   in   front   of   the   West   window   and   is   hidden   by   a   wooden   window   seat   which   has been   magnificently   fitted   and   defies   detection.   The   window   seat   is   in   2   parts   which   slide   apart   on   grooves   which   are   absolutely invisible to the observer. A   contemporary   feature   of   the   times   is   to   be   found   in   the   North   wall   to   the   passage   on   this   floor   in   the   form   of   a   garde-robe   which   is built into the thickness of the wall. The   only   feature   worthy   of   interest   to   be   found   in   the   centre   room,   and   one   characteristic   of   Scottish   houses   of   the   times,   is   an   old 16th   Century   fireplace   which   has   a   heavy   lintol   supported   by   plain   round   columns   topped   with   filletted   square   caps.   It   looks   as   if   this fireplace has very old connections probably with the earliest part of the Castle. The   tower   room   which   is   reached   by   a   short,   sharp   flight   of   steps   is   reputed   to   be   the   most   haunted   room   in   the   Castle   and   seems   to date   from   the   earliest   period   of   the   building.   This   tower   room   has   the   unique   distinction   of   having   a   window   facing   each   of   the compass   cardinal   points.   Old   fashioned   "Thistle"   type   hinges   on   the   door   to   the   tower   room   indicate   further   the   great   age   of   this   part of   the   Castle.   It   is   believed   that   this   tower   room   was   used   as   a   watch   tower   or   'look-out'   when,   at   that   time,   sheep   stealers   and marauding   parties   came   from   the   Highlands   and   Border   districts,   the   need   for   some   kind   of   watch   being   kept   over   one's   property being   essential.   As   a   look-out   tower   this   room   no   doubt   served   to   announce   the   approach   of   enemy   searchers   and   allow   the abundant covenanting conspirators time to gain safety in the afore-mentioned secret room before quitting the district. West Elevation The   recently   formed   attic   room   located   above   the   Western room    of    the    2nd    floor    was    instituted    by    the    father    of    the present   owners   and   he   intended   it   as   a   schoolroom.   It   is   really difficult   to   reconcile   this   move   because,   with   all   respect   to individual   taste,   it   is   fairly   obvious   that   the   dormer   window which   lights   the   attic   room   on   the   South   side   would   prove troublesome    in    the    otherwise    harmonious    elevation.    This room   is   reached   by   a   narrow   passage   from   a   steep   wooden   spiral   stair   from   the   2nd   floor.   The   author   feels   that   the   South   elevation would   have   benefited   by   the   absence   of   this   window   and   the   substitution   of   a   plain   flat   roof   light   or,   better   still,   no   light   on   that   side and more glass area incorporated in the window to the North which is hidden.